Výlet za voňavou krásou do Průhonic.

To je nádhera, že? Jak vše venku kvete a voní a zelená se….každé roční období má něco do sebe, ale to jaro je prostě top! Jestli milujete rozkvetlé zahrady a čerstvou svěží zeleň, nesmíte vynechat návštěvu jednoho z nejvýznamnějších parků v Česku. Mluvím o Průhonickém parku v samotné matičce měst Praze. Dostanete se tam velmi pohodlně autem a navštívit ho můžete v kterémkoliv ročním období, vždy budete mít co obdivovat. Nejkrásnější je ale rozhodně právě na jaře.


Průhonický park, Praha

Průhonický park je přírodně krajinářský park o rozloze 250 hektarů a od jara do podzimu vás okouzlí krásou kvetoucích rostlin i rozmanitostí krajiny a botanických druhů.

Park vznikl v roce 1885 a je výsledkem celoživotního úsilí jeho zakladatele, hraběte Arnošta Emanuela Silva-Taroucy a jeho pokračovatelů. Je to opravdové umělecké dílo. Vše totiž působí naprosto přirozeně, nenuceně, harmonicky, jakoby to tam rostlo odjakživa. Je zapsán na seznamu památek UNESCO a je Národní kulturní památkou.

Charakteristické je střídání parkových ploch, porosty dřevin, skupiny stromů a keřů se střídají s volnými lučními plochami, s rybníky a potůčky. Osou parku protéká potok Botič, na jehož přítocích vznikly jezy, přepady i slepá ramena. Tento vodní prvek významně zlepšil místní klimatické podmínky a změnil též ráz krajiny.

Mimo park stojí rozhodně za zmínku též Průhonický zámek, který je taktéž Národní kulturní památkou a součást světového dědictví UNESCO. U zámku najdete též románský kostel Narození Panny Marie, který je nejstarší památkou průhonického zámeckého areálu. Byl vysvěcen již v roce 1187.

V parku můžete obdivovat:

  • 1600 druhů domácích a cizokrajných dřevin
  • 8000 kusů rododendronů ve 100 druzích a kultivarech
  • jednu z největších sbírek kosatců na světě
  • jednu z největších sbírek pivoňek a denivek v ČR
  • nejpočetnější sbírku růží v České republice

My jsme park navštívili vloni v květnu, hned po skončení covidové uzávěry. Bylo to blaho, konečně se moci nadechnout, jít mezi lidi a dokonce se stavit na oběd v restauraci a nechat se obsloužit! No přímo slast. A když už jsme u toho, tak tip na restauraci – hned na náměstí v Průhonicích, kousek od zámku – italská restaurace Pizza Coloseum. Jídlo bylo luxusní a obsluha naprosto top. Je fajn, když někdo dělá svou práci rád, je to pak znát a my to rádi oceníme.

Praktické info

Ale pojďme ještě zpátky k parku. Pár praktických informací.

Park je otevřen celoročně, momentálně (v květnu až září) od 7 do 20 hodin. Botanická zahrada v Průhonicích je pak otevřena od 9 do 17 hodin od dubna do září.

Vstupné je v hlavní sezóně, která začíná 1.dubna, 100 Kč pro dospělého, snížené vstupné mají děti od 6 do 15 let, studenti a senioři nad 65 let na částku 60 Kč. Osoby se ZTP platí 20 Kč, jejich doprovod a děti do 6 let mají vstup zdarma. Zakoupit je možné i rodinnou vstupenku 2+2 za 260 Kč. Do parku se může s pejskem za poplatek 20 Kč.

Pro místní obyvatele nabízí Průhonický park možnost zakoupení celoroční výhodné vstupenky.

Zaparkovat můžete:

  • přímo před hlavním vstupem u zámku za 30 Kč/ hodina
  • nebo před vstupem „Hájovna“ za 50 Kč/den

V parku se pořádají také tématické, kulturní i sportovní akce a disponuje několika expozicemi v návštěvnickém centru.

Kam v parku?

Park má 3 návštěvnické okruhy.

  • 2,5 km – základní okruh
  • 5 km – hlavní okruh
  • 10 km – vyhlídkový okruh

Detail o jednotlivých okruzích včetně map ke stažení najdete na oficiálním webu Průhonického parku.

Základní okruh vede od zámku kolem Podzámeckého rybníku až na Hlavní vyhlídku a přes louky zpět k zámku. Je ideální právě v době květu rododendronů a azalek, protože v této části je jich nejvíce. Na tomto okruhu je i krásná vyhlídka na zámek. Odbočit se doporučuje k botanické zahradě.

Zlatou střední cestu tvoří tzv. Hlavní okruh. Ten jsme si při naší návštěvě vybrali my. Okruh nás provedl nejzajímavějšími částmi parku I a II, též bývalou oborou a Alpinem. Krásný je celý rok. Zavede vás na rozsáhlé lučiny, podél potoka Botiče až na hráz rybníka Labešky, kde najdete Českou chaloupku. Cestou jsme si udělali též odbočku na vyhlídkovou věž Gloriet a do Botanické zahrady. V době naší návštěvy byly v plném květu kosatce. Tolik nádherných druhů a barev opravdu jen tak někde neuvidíte 🙂

Pokud se rozhodnete pro nejdelší, desetikilometrový okruh, tzv. Vyhlídkový, dostanete se až do nejodlehlejších koutů parku a projdete i všechny vyhlídky. Cestou se doporučuje odbočka do Botanické zahrady, na hráz rybníka Labešky i na vyhlídkovou věž Gloriet.

V parku můžete klidně strávit celý den. Můžete si zde udělat piknik, zacvičit si jógu či relaxovat a prostě jen tak být a vnímat tu nádhernou přírodu okolo vás. Zastavit se po náročných dnech v práci si zaslouží každý a tohle místo je pro odpočinek přímo stvořené 🙂 Přeji, ať si to užijete stejně jako my. Určitě se rádi vrátíme.

Jsem nadšená cestovatelka a výletnice. Ráda se toulám světem a poznávám nová místa. Plánování výletů je moje vášeň a se stejnou vášní si přeji k poznávání nových míst inspirovat i vás.Více informací o mně zjistíte zde>> Jsem autorkou e-cestopisů a e-průvodců , které vám ušetří čas při plánování vašich cest a inspirují vás k návštěvě nových míst. Jsou praktickými pomocníky, díky nimž si užijete vaše cesty naplno. Jsem též autorkou e-Booku 7 kroků pro cestovatele začátečníky , který vás naučí, jak cestovat svobodně a s úsměvem a e-Booku 5 nejen podzimních výletů , kde najdete pár tipů, kam vyrazit do přírody u nás doma v České republice. Inspiraci kam vyrazit na cesty najdete i v mém e-Booku 24 úžasných míst . Věřím, že cestovat s lehkostí, radostí a úsporou dle svého může každý, tak pojďte se mnou objevovat svět.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů