Brusel a my – belgický trip část I.

Belgii jsem nikdy neměla mezi místy, kam by mne to lákalo a Brusel rozhodně nebyl na mém bucket listu. Jenže nikdy neříkej nikdy! V mé cestovatelské filozofii je i názor, že všude najdeš zajímavá, pěkná a neotřelá místa. To že o nich na začátku nevíš, neznamená, že tam nejsou 🙂 A tak když mi cinkla na telefonu notifikace s novou dávkou levných letenek a mezi nimi se objevila i nabídka cesty do Bruselu za necelé tři stovky, stačilo mi pět minut, jedna esemeska kamarádce, zda má ještě dovolenou a bylo vymalováno 🙂 Trip v polovině října byl naplánován raz dva. Vafle, pivo, hranolky aneb belgický trip na jedničku!


No upřímně, o Bruselu a Belgii jsem při nákupu letenek věděla asi tolik, že je tam Evropský parlament, Atomium, čůrající chlapeček a dobré vafle. Žádná sláva, ale na druhou stranu i tyto cíle za ty tři stovky stály. O to větší překvapení bylo, když jsem se ponořila do zjišťování informací a tvoření našeho třídenního itineráře.

Po přečtení několika blogů a článků bylo na 100% jasné, že Brusel rády „ochutnáme“, ale že hlavním cílem našeho výletu budou další dvě města. Favoritem a jasnou volbou byly Bruggy a druhým vybraným městem, Antverpy. Chvíli jsme ještě váhaly nad Gentem, ale s ohledem na naši lásku k výtvarnému umění jsme nakonec zvolily Rubensovy Antverpy.

Cesta

Do Bruselu jsme vyrazily z Prahy s nízkonákladovkou Ryanair a letenky byly fakt za hubičku, zpáteční za 528 Kč. Nicméně příletové letiště Brusel – Charleroi, kde má Ryanair základnu, je cca 60 km od Bruselu a v podstatě jediná možnost, jak se z letiště dostat do Bruselu nebo i do ostatních belgických měst, je využít soukromou autobusovou dopravu společnosti Flibco.

Ideální je zakoupit si jízdenku ihned bezprostředně po tom, co si rezervujete let. Čím dříve to uděláte, tím to budete mít levnější. Já jsem to trochu podcenila a bukovala jsem nám jízdenky až cca měsíc před příletem a již nás cesta stála 15 euro v jednom směru. Pokud bych zarezervovala hned po nákupu letenky, mohla jsem až 10 euro na jedné cestě ušetřit ….tak alespoň rada pro vás, ať to vychytáte lépe než já 🙂 Celkem vtipné je, že letenka z Prahy a zpět je levnější než zpáteční jízdenka na autobus. To jsou ty paradoxy low cost cestování!

Jízdenku je ideální si koupit rovnou i zpáteční. Platí na jeden celý konkrétní den a je jedno, v jaký čas ji v rámci daného dne využijete. Autobus jezdí pravidelně každých 20 minutcesta do Bruselu trvá necelou hodinu. Vyrazit odsud můžete ale i do jiných měst. Veškeré informace najdete na oficiálním webu autobusové společnosti, včetně jízdního řádupřehledu zastávek. Jízdenky kupujete též online.

Letiště Charleroi je malé a přehledné, hned po výstupu musíte vyjít ven (boční bránou vpravo) a pak již dle směrovek jdete k nástupní zastávce autobusu Flibco. Půjdou tam všichni, takže nemusíte mít obavu, že byste se ztratili. Počítejte s tím, že se nemusíte dostat hned do prvního autobusu, ale s ohledem na 20 minutový interval odjezdů to až tak moc nevadí.

Pokud pojedete do Bruselu, jako my, vystoupíte na stanici s názvem Brussels Midi station. Je to zastávka přímo u nádraží Jih (Midi station nebo také Zuidstation). V Bruselu jsou totiž nádraží tři, severní, centrální a jižní.

Nádraží Zuidstation, Brusel

Ubytování a první dojem z Bruselu

Jak už to tak bývá, okolí nádraží u evropských metropolí, není většinou zrovna lichotivé. Zrovna tak i okolí Gare du Midi Zuidstation není v tomto směru výjimkou. Nejvíce to asi pocítily naše čichové buňky při procházení okolím nádraží, které je základnou pro mnoho lidí bez domova a pach špíny, potu a moči je zde téměř hmatatelný 🙁

Pravdou je, že mě překvapilo, jaká ghetta se v okolí nádraží nachází, a musím přiznat, že takový bordel a smrad jsem uprostřed Bruselu nečekala. Celá čtvrť v okolí nádraží je silně multikulturní, obývaná velkou směsicí nejrůznějších přistěhovaleckých skupin. Kromě nesmírného nepořádku všude, popeláři jeli jednou za 3 dny a odvezli tak třetinu toho, co se všude po ulicích vedle popelnic válelo, jsme se zde první odpoledne jako dvě samostatné ženy necítily úplně nejlépe.

Nelichotivá část bruselského nádraží

Šlo však pouze o první dojem a s ohledem na to, že v ubytování se většinou zdržíme jen několik málo hodin, kdy se tam jdeme vyspat, jsme se rychle zadaptovaly. Kupodivu večerní návrat z města byl příjemnější a klidnější než odpolední procházka touto čtvrtí.

Ubytování jsme měly domluvené přes booking.com asi 10 minut chůze od nádraží a přibližně 1,5 km od centra města. Cíleně jsme vybíraly místo, které bude blízko nádraží, odkud jsme chtěly vyjíždět do dalších měst a zároveň jsme chtěly být v dochozí vzdálenosti k Flibco zastávce s ohledem na velmi brzký odlet zpět do ČR.

Poměr cena vs. služby ubytování byl odpovídající. Ačkoliv s úklidem si majitelé hlavu zřejmě moc nedělají, v tomto směru bychom uvítaly při hodnocení nad 8,5 trochu větší komfort a výsledek. Každopádně na krátký trip zcela dostačující. Vybavená garsonka s kuchyňkou, koupelnou, klimatizací a topením. Přístup bezkontaktní na základě zaslaného kódu do sms přes booking. Vše potřebné v dosahu.

Takže pokud byste se chtěli ubytovat levně a v dosahu nádraží na jednu, dvě noci, určitě je to vhodná varianta. Na booking.com najdete pod názvemMagnifique Studio au 2ème étage, à proximité de la gare du midi! (Rue Brogniez, Brusel).

Doprava a cestování po Bruselu i mimo něj

Pokud byste se ubytovali více v centru, tak hlavní turistické cíle (mimo Atomium) obejdete v pohodě pěšky. K Atomiu, zámku Laeken či k parku miniatur je to už o fous dál a tam už bych vám doporučila využít MHD ve formě metra.

Bruselu zajišťuje hromadnou dopravu podnik STIB-MIVB, který provozuje žluto-béžové autobusy, tramvaje a metro. Na všechny druhy můžete používat jedinou jízdenku, kterou zakoupíte vždy v automatu (na většině zastávek – lze platit i kartou) a v některých trafikách. Existují jen 2 použitelné typy jízdenek:

  • 60 minut: 2,60 euro 
  • 24 hodin: 7,50 euro

Jízdenky si určitě uschovejte, protože je potřebujete i pro výstup z metra, kde jsou turnikety, do kterých je nutné jízdenku vložit, abyste se dostali ven. Jízdní řády společnosti jsou k dispozici zde: https://www.stib-mivb.be/index.htm?l=en

Pro cestování mimo Brusel, po regionu Belgie, tedy do okolních měst, je nejlepší variantou využití vlakového spojení.

Ač jak Midi Station, tak Central Station jsou poměrně velké nádražní haly, jsou velmi přehledné a není složité se v jednotlivých ukazatelích zorientovat. Navíc v tomto směru opravdu precizně fungují Google maps, které nám vždy správně ukázaly, z kterého nástupiště nám vlak do naší cílové destinace jede.

My jsme vlakem vyrazily jeden den do Antverp a další do Brug. Jízdenky si můžete koupit na nádraží nebo předem online přímo na stránkách železniční společnosti. Po nákupu vám přijde jízdenka do emailu. Online nákup jízdenek můžete zrealizovat na oficiálních stránkách Belgian train.

Cena jízdenek do Antverp je necelých 16 euro zpáteční, do Brug necelých 30 euro zpáteční. Do Antverp se dostanete s 50% slevou, pokud pojedete v pátek po sedmé večer a budete se vracet o víkendu, jde o tzv. Weekend ticket.

Všechny chutě Belgie

I kdybyste měli pocit, že vás do Belgie a Bruselu nic moc neláká, tak věřte, že cesta sem je rozhodně dobrá volba. Nemusíte chodit po památkách, ani vymetat muzea, stačí jít večer do centra, nasávat atmosféru, místní skvělé pivo a dobroty. Na dietu, na tu v Bruselu honem rychle zapomeňte a vězte, že tady to večer vážně žije! Středa je už takový malý pátek, večer hospůdky praskají ve švech a všude panuje pohoda a milá nálada.

Hranolkárny a pralinkárny

Na každém rohu najdete „hranolkárny a pralinkárny“. Všude to krásně voní vaflemi a čokoládou. Pralinky a belgická čokoláda se prodávají nejrůzněji zabalené do krabiček, sáčků nebo domečků, i na váhu. Můžete si vybrat konkrétní druhy, které má vaše balení obsahovat. Nejznámější jsou pralinky Leonidas, které se vyrábí tradiční metodou zásadně pouze v Belgii.

Co se týče hranolek, je to zde jedno z nejoblíbenějších jídel. Hranolky z Belgie údajně pochází. Píšu údajně, protože se o ten původ dohadují s Francouzi, kteří taky tvrdí, že hranolky jsou od nich 🙂

No každopádně, když si dáte velké hranolky, je to porce jak pro vola. Jako reálně se z jedné porce nají dva. Velké hranolky stojí 4€ a omáčka na ně 1€…. Na výběr máte všude minimálně 5-10 druhů omáček.

Jednou z nejvyhlášenější hranolkáren je FRITLAND … údajně sem chodí na hranolky občas i samotný belgický král. Počítejte s frontou, ale odsýpá to rychle.

Fritland, nejznámnější hranolkárna Bruselu

Pivo

No a k hranolkám se rozhodně hodí pivo. Ve spotřebě piva nám Belgičani celkem šlapou na paty, s 182 l na osobu obsadili druhou příčku nejvyšší spotřeby piva na světě. My zatím stále vedeme se 186 l na osobu, ale dotahují nás statečně. Belgie produkuje cca 1500 druhů piv!

Naprosto skvělé je “holčičí” třešňové pivo Kriek. Aspoň mě opravdu moc chutnalo. Další moc dobrá ale silnější jsou piva Grimbergen, Tripple Karmeliet nebo Westmalle.

Míst, kde pivo ochutnat je opravdu celá řada., Na mnoha místech můžete vyzkoušet i degustační pivní prkénko, tak jako my, a třeba hned v té nejprofláklejší hospodě, jakou je DELIRIUM CAFÉ! Nenechte se zmást, fakt to není kavárna.

Jde o komplex “pubů” v jednom baráku, každý z nich je v trochu jiném designu a tento podnik je zapsán do Guinnesovy knihy rekordů s nejvyšším počtem druhů piv v nabídce….

Mají 2004 druhů piv z celého světa! Některé stáčené, jiné lahvové. Objednat si můžete od 0,25 l až po 1 l, k tomu jsou k dispozici samozřejmě i další druhy alkoholu… např. pro firemní účely tzv. 1 kilometre of Vodka za 250€…. Přinesou vám 100 panáků vodky nejrůznějších druhů – absolutní smrt 🙂

Atmosféra je tu velmi živá a pohled na těch asi 20 píp, z kterých se to lije o sto šest, to je tedy něco, to vám povím. Na jednom moc fajn blogu, jehož autorka v Belgii žije, jsem zjistila, že zábava v centru města se přesouvá každý den do jiné oblasti. Dle místních to nejvíc žije ve středu u náměstí Chatelain, ve čtvrtek se dění přesouvá na populární náměstí k Evropskému parlamentu Place du Luxembourg a dokonce mají pro takový čtvrteční večer spešl výraz – “pluxing” (zdroj této informace: http://1001voyagesgourmands.com/)

Vafle

Nejen čokoládou, hranolky a pivem je člověk živ! 🙂 Zapomenout nesmíme na VAFLE. Už jste pochopili, že v Belgii s dietou skutečně nepochodíte?

Vafle jsou nejlepší ty z ulice, ideálně kupujte tam, kde vidíte, že je před vámi dělají čerstvé na místě ve vaflovači. Stojí od 2€ výš, záleží, s čím si je dáte.

My jsme trošku šláply vedle, když jsme si v Antverpách zcela nerozvážně daly vafle v restauraci, kam jsme vlezly, abychom se zahřály a schovaly se před deštěm. No holt, i mistr tesař se někdy utne, takže prosím vás….v restauraci si je fakt nedávejte nebo jen ve speciálním vafle house… Dostaly jsme předražené něco, co mělo k pravé skvělé belgické vafli hodně daleko. Chuť jsme si pak musely spravit až v Bruggách.

Co se týče cen potravin. V restauracích je dráž než u nás. Pokud už máte dost hranolek, je tu celá řada fast foodů, kde se najíte za pohodové peníze. Levnou večeři nakoupíte třeba i v Carrefouru. Mají tu skvělé saláty, sýry, mix oliv a uzenin atd.,, 5-7€ euro – luxusní večeře.

Pokud přesto toužíte jít do restaurace, tak určitě zajděte na slávky. MUŠLE jsou typickým jídlem nejen Bruselu ale celé Belgie a umí je připravit opravdu skvěle. Dělají se natural nebo na víně či na petrželi a česneku. Cena je od 14 do 25 euro. Jen pozor! Někde u těch levnějších variant nabízí k jídlo lahev vína, které ovšem může stát až 50 euro tak předem určitě ověřujte cenu, abyste pak nebyli nemile překvapeni.

Co vidět v Bruselu

No a pokud vám zbude čas i na něco jiného než na jídlo a pití, určitě dejte Bruselu šanci a vyrazte trochu prozkoumat město.

Zpětně mohu jednoznačně říci, že Brusel byl pro mě z těch tří měst, která jsme navštívily, nejslabší a kdybych opět vyrážela tímto směrem, s největší pravděpodobností bych volila ubytování jinde (vítězem jsou Bruggy) a do Bruselu bych pouze sjela na skok do centra za atmosférou. Ale abych mu nekřivdila, za návštěvu rozhodně stojí. Myslím, že si tu každý najde něco svého.

Atomium

Hned po příjezdu jsme měly pár hodin, než bylo možné se ubytovat. Rozhodly jsme se, že centrum si necháme na později nebo na další odpoledne a vyrazily jsme rovnou k Atomiu. Dostanete se sem metrem č. 6, stačí vám nepřestupní jízdenka, která stála v automatu 2,60 eura.

Atomium skutečně neminete, uvidíte ho před sebou hned po výstupu z metra. Pokud byste chtěli dovnitř, je to určitě možné, vstupenky koupíte přímo dole vedle kavárny a bude vás to stát 16, 95 euro, děti do 17 let 9,25 euro. Můžete koupit i zvýhodněnou vstupenku, která vás opravňuje jak k návštěvě Atomia, tak parku miniatur Mini Europe, za 30,35 euro (samostatná vstupenka do Mini Europe stojí necelých 22 euro). Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin, s tím že poslední vstup je 30 minut před zavíračkou.

Stavba Atomia je pozůstatek výstavy Expo 58 a znázorňuje model základní buňky mřížky železa, který je ovšem 165miliardkrát zvětšený. Ocelová stavba dosahuje výšky 102 metrů. Je absolutní dominantou zdejší plošiny Heizel a v těsné blízkosti zámku Laeken, kde žije belgická královská rodina.

Královský zámek Laeken

Mezi jednotlivými kopulemi Atomia můžete tubusy procházet a v jeho nejvyšší části je panoramatická restaurace, odkud je krásný výhled na celý Brusel.

My jsme si návštěvu Atomiu uvnitř odpustily a místo luxusního oběda za „bambilión“ si koupily obří kornout belgických hranolek hned kousek od výstupu metra 🙂 No hranolky nás tedy úplně neuchvátily, ale později jsme si v centru spravily chuť.

Od Atomia jsme zamířily k Čínskému pavilonu a Japonské věži, které patří k zámeckému parku. Bohužel ale oba naše cíle byly uzavřené a nikde jsme se nedočetly proč. Nedostaly jsme se ani do zámeckého parku a ke skleníku. Prošli jsme se tedy parkem, který hrál všemi podzimními barvami a litovaly, že nemáme  piknikový koš, protože pro odpočinek tohoto typu je to tam jako stvořené 🙂

Pak už jen krátká zastávka u bran zámku a u nedalekého pomníku Monument Voor de Dynastie a hurá směr ubytování. Rychlý refresh, sprcha, večeře zakoupená v Carrefouru na nádraží a hurá do města.

Grand Place

Pokud jste milovníci krásné architektury a památek, pak to nejvíc top místo celého Bruselu je jednoznačně náměstí GRAND PLACE. Je to přesně to místo, které můžete vídat na prospektech CK. Z náměstí mi spadla brada. Je prostě úchvatné. Dominuje mu gotická radnice z 15. století s věží vysokou 96 m a s úžasnými interiéry. Podél celého náměstí můžete obdivovat bohatě zdobené cechovní domy z doby vlámské renesance a také muzeum Maison du roi, v které se ukrývá celá garderóba čůrajícího chlapečka, by nemělo uniknout vaší pozornosti.

Náměstí velmi žije, je zde celá řada restaurací a kaváren. V době naší návštěvy probíhala v prostorách před radnicí a na balkónech radnice promoce a ta atmosféra byla top…skoro jsem jim záviděla a říkala si, že bych šla taky znovu promovat 🙂

A přesně tady na tom náměstí se konají jednou za dva roky v srpnu květinové slavnosti, kdy celé prostranství náměstí pokryje květinový koberec z begónií. Každá slavnost je vždy tématicky  zaměřena. Na další slavnost je potřeba si počkat až do roku 2024.

Kousek od Grand Place se nachází Galleries Royales St. Hubert. Nejstarší nákupní galerie na světě. Pasáž galerie je překrásná a všudypřítomné krámky se suvenýry především v podobě pralinek a čokolády celou galerii krásně provoní.

Nedaleko od náměstí se rozhodně nezapomeňte zastavit u hlavního symbolu Bruselu. Ano, mluvím o sošce čůrajícího chlapečka. A protože tahle soška je naprosto ikonická i se svojí symbolikou a příběhem, sepsala jsem o ní a o dalších „čůrajících“ sochách v Bruselu samostatný článek.

Komiksová trasa

Když budete procházet centrem Bruselu, určitě narazíte na některé z maleb „Komiksové trasy“. Komiksy jsou totiž velmi důležitou součástí bruselské kultury. Belgie vyprodukovala víc autorů komiksů než kterákoliv jiná země na světě.

Tou nejznámější zdejší komiksovou postavou je Tintin a jeho pejsek. Tento komiks byl přeložen do 77 jazyků, jeho autorem je George Remi aka Hergé, který je považován za jednoho z největších autorů komiksů všech dob.

No a nejen na motivy Tintina vznikla v Bruselu tzv. “Komiksová trasa”.Vznikla na počátku 90. let, kdy se v Bruselu odkrývaly velké reklamní plochy a domy po jejich ostranění nepůsobily hezky. A tak se zrodil nápad pokrýt je malbami komiksových hrdinů a příběhů. Na nástěnných malbách pracovali jak belgičtí, tak zahraniční malíři a umělci (zdroj: http://1001voyagesgourmands.com/).

A tak nejen v samotném centru, ale i v některých odlehlejších místech můžete najít na domech desítky komiksových výjevů. V informačním centru je ke komiksové trase možnost zakoupit mapku za 1€. Pokud chcete projít trasu, určitě se vám hodí, některé malby jsou více schované.

My jsme viděly jen několik z nich v samotném centru a cíleně jsme je nevyhledávaly, protože v rámci první návštěvy jsme měly na programu ta top turistická místa Bruselu, ale pokud byste měly chuť trasu projít celou, zde je odkaz, kde můžete stáhnout on-line verzi mapy stezky. Je to zajímavý alternativní způsob, jak poznat město. Kromě komiksové trasy je ve městě i street art trasa.

Když už budete v centru, tak rozhodně nevynechejte návštěvu Královského paláce – PALAIS ROYAL. Odehrávají se zde veškeré královské akce a můžete si u něj všimnout podobnosti s Buckinghamským palácem.

Nedaleko od Palais Royal zajděte k parku MONT DES ARTS neboli “Pahorek umění”. Kromě parku je zde královská knihovna, Muzeum belgické monarchie a je odsud moc hezký výhled, jemuž v pozadí dominuje špička bruselské radnice.

Za návštěvu jednoznačně stojí též katedrála SANT MICHAEL GUDULA CATHEDRAL, ve které probíhají veškeré královské ceremonie typu svatba či pohřeb apod. Jde o nádhernou gotickou stavbu a vstup do chrámové lodi katedrály je zdarma.

S ohledem na to, že jsme na samotný Brusel měly pouze necelý den a ve večerních hodinách jsme si užívaly spíše atmosféru a místní jídlo a pití, tak jsme rozhodně nestihly navštívit všechna místa, která by za návštěvu v Bruselu stála.

Pokud se zdržíte déle, za mne osobně bych vám doporučila do itineráře zahrnout ještě následující místa:

  • Park Ciquentennaire s Vítězným obloukem
  • Čtvrť Marolles – najdete zde obchůdku se starožitnostmi a každé ráno bleší trhy
  • zahrady opatství Abbaye de La Cambre
  • čtvrť Saint Gilles– najdete zde hodně secesních a Artdeco domů, zeleně a nejrůznější druhy kultury.
  • Justiční palác – největší soudní budova na světě s kopulí ve výšce 105 m. Je dominantou města, protože leží na vrcholku Galgenberg.

Pokud vás zajímá fungování Evropského parlamentu a politiky, můžete navštívit PARLEMENTARIUM.

Je umístěno v EP a v hlavní budově v několika místnostech se můžete na interaktivních tabulích pomocí osobního audioprůvodce dozvědět detaily a informace o fungování politiky na evropské úrovni. Průvodce si vyberete ve svém jazyce.

Brusel je multikulturní moderní město a určitě má co nabídnout. Navíc se odsud lehce a pohodlně dostanete vlakem do dalších krásných belgických měst nebo až k moři.

My jsme se vydaly do Antverp a Brug a jak jsme si tyto dva výlety užily, si můžete přečíst v následujícím článku 🙂

„Pokračování příště…..“

Nezapomeňte, že s úsměvem jde všechno líp. Pokud se vám moje články líbí, můžete mě sledovat i na sociálních sítích pro víc inspirace nebo se přidejte do mé FB skupiny Cestuj s úsměvem, šikovně a s úsporou, kde získáte nejen inspiraci, ale také spoustu tipů na travel vychytávky a cestovatelské know-how a především podporu komunity stejně smýšlejících lidí. Srdečně vás do skupiny zvu.

Jsem nadšená cestovatelka a výletnice. Ráda se toulám světem a poznávám nová místa. Plánování výletů je moje vášeň a se stejnou vášní si přeji k poznávání nových míst inspirovat i vás.Více informací o mně zjistíte zde>> Jsem autorkou e-cestopisů a e-průvodců , které vám ušetří čas při plánování vašich cest a inspirují vás k návštěvě nových míst. Jsou praktickými pomocníky, díky nimž si užijete vaše cesty naplno. Jsem též autorkou e-Booku 7 kroků pro cestovatele začátečníky , který vás naučí, jak cestovat svobodně a s úsměvem a e-Booku 5 nejen podzimních výletů , kde najdete pár tipů, kam vyrazit do přírody u nás doma v České republice. Inspiraci kam vyrazit na cesty najdete i v mém e-Booku 24 úžasných míst . Věřím, že cestovat s lehkostí, radostí a úsporou dle svého může každý, tak pojďte se mnou objevovat svět.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů