Teda alespoň v našem případě ne! My jsem velicí milovníci vína a na ochutnávku jsme se samozřejmě moooc těšili A víte, že Portské vlastně nemá s Portem nic společného? Jestli chcete poznat opravdový příběh portského vína, musíte do některého z vinařství ve Vila Nova De Gaia.
Kdo jste už někdy Portské víno ochutnal, víte, že je jiné než běžná vína. Je těžší, hutné a má velmi plnou a sladkou chuť. Stačí ho trochu na to, abyste odrovnali všechny vaše chuťové pohárky
Region Douro je zapsán v seznamu UNESCO. Jde o velmi kopcovitou oblast obklopenou horami. Budete-li mít při návštěvě Porta lepší počasí než my, určitě neváhejte, půjčte si auto a vyrazte sem na výlet. Panoramatické výhledy na meandrující Douro, kopce poseté vinicemi, pohostinné zapadlé vesničky a krásná okolní příroda, to je balzám na duši a ještě více umocní váš zážitek z návštěvy Porta a této oblasti Portugalska. My se sem rozhodně vrátíme, abychom si tuhle nádheru dopřáli.
Hory dodávají této oblasti jedinečnost. Pohoří Marao a Montemuro zde slouží jako překážka, která chrání údolí před vlhkými západními větry vanoucími od Atlantiku. Region se vyznačuje poměrně velkými teplotními skoky. Zimy jsou velmi chladné a léta naopak suchá a horká. Vinná réva se tak musí „poprat“ s těmito rozdíly a vinaři chytře pracují s rozmístěním podpůrných zdí, které ji chrání a zajišťují jí teplotní komfort.
V přístavu můžete vidět a prohlédnout si lodě, které víno převážely. Je prostě fascinující uvědomit si, kolik je za tou skvělou sklenkou plnou lahodné chuti práce a času
Na svazích nad řekou v údolí Douro se pěstuje mnoho odrůd vína. Portské se vyrábí výhradně z hroznů vypěstovaných v této oblasti. Z hroznů se nejprve vylisuje a vyfiltruje mošt, který se nechá kvasit v uzavřených nádržích. Po vykvašení zhruba poloviny cukru je mošt přečerpán do sudů, ve kterých je už předem připravena pálenka (70 % neutrální alkohol), která okamžitě zastaví proces kvašení. Nezkvašený cukr tak již ve víně zůstává a přidáním pálenky se zvedne podíl alkoholu na 19 – 22%. Víno pak různě dlouho dozrává v sudech.
Pro ochranu kvality byla oblast výroby vína Douro vymezena jako první na světě v roce 1756. Technika pěstování výroby se po dlouhá staletí měnila a v 70. letech 20. století došlo k oživení produkce a know-how. Začalo se investovat do technologií a kromě portského vína přibyla výroba klasických stolních vín. V současné době je dokonce produkce stolního vína vyšší než portského.
Ochutnat zde můžete celou řadu opravdu super kvalitních vín, bílých i červených. Mnohá z nich získala ocenění na nejrůznějších celosvětových soutěžích.
To, co nám nalil majitel malého milého stánku na ochutnávku za 2 eura v tržnici Bolhao, to bylo tzv. „nebe v hubě“…wow, takové víno prostě na stojáka v pláštěnce na trhu nečekáte O to víc vás to dostane do kolen. Reserva z roku 2019, červené, plná chuť, ovocné tóny, voňavé, ale žádná kyselina, „ocásek“, pálení žáhy…no co vám budu…vinaři mi rozumí a vy ostatní, pardón, ale to nejde jinak, než vychválit
A co teprve, když vyrazíte do sklípku! Vila Nova de Gaia je vlastně samostatné město se svou radnicí, znakem a samosprávou, nicméně jako turista to neumíte rozlišit a jednoduše berete toto město jako součást Porta. Pověstná je tato oblast na jednom z břehů Douro tím, že zde sídlí místní i celosvětově známé vinařské společnosti a můžete zde navštívit vinné sklípky a vidět sortiment a výrobní proces celé řady vinařství. Již na promenádě ve směru od Ponte de Luíz uvidíte znaky a vlajky vinařství, které zde produkují své zboží a že jich je požehnaně! Mnohé z nich mají sídlo a vinařství přímo na promenádě, jiná jsou schovaná hlouběji ve vnitrozemí v uličkách města.
My jsme v rámci Porto Card měli možnost získat prohlídku s ochutnávkou se slevou 30 % a vybrali jsme si vinařství Ferreira. Je trochu dál a není asi tak profláklé jako např. Sandeman nebo Cálem či Grahams. To nám ale vůbec nevadilo. První odpoledne se nám však do sklípku nepovedlo dostat, prohlídku bylo nutné rezervovat předem, a tak jsme si ji zamluvili na druhý den.
Prohlídka probíhala v angličtině. Jdete společně ve skupině, ale máte i možnost si v rámci svého tempa vše prohlédnout a vyfotit. Mně bylo vinařství sympatické hned ze dvou důvodů:
270 let bylo know – how přenášeno z generace na generaci a zdokonalována nejen výroba a celkový proces zrání vína, ale i marketing a prodej a budování značky. I to je součást prohlídky. Je velmi zajímavé sledovat, jak se měnily etikety i jak se vyvíjela reklama na víno. Prohlédnete si plničky lahví a opotíte se při představě, že každá jedna etiketa byla na lahev nalepena ručně jednou ze stovky zde zaměstnaných žen….žádné stroje, pěkně rúčo fůčo, mazec, že?
Celé sklepy jsou obrovské a impozantní…o velikosti něco napoví fotky….tisícilitrové sudy, ve kterých se skladují vína různého stáří. Obecně platí, že bílé portské je nejmladší a zraje 3 roky. Další je světle červené, tzv. Ruby, to je již víno s přívlastkem Reserva a zraje 7 let a bývá v ovocných tónech, no a pak přichází na řadu víno nejtemnější červené barvy s přívlastkem Tawny a to může být 7 leté, ale i 10, 20 nebo 30 leté! Často je silně kořeněné a je opravdu hutné, až těžké.
Všechny tři druhy máte v rámci prohlídky na závěr možnost ochutnat. No, co myslíte, které chutnalo Peremské? No všechny, nepřekvapivě, ale nejvíc samozřejmě to nejdražší, Tawny Dona Adelaide…..lahvinka od 50 do 200 euro
Nabídku tu mají vskutku širokou a vína v archívu jsou skladována již od roku 1815! Mimo jiné jsou zde k dispozici k ochutnání i nákupu další druhy portského vína, např. Colheita (dalo by se přirovnat k bourbonu nebo likéru), růžové portské nebo i pozdě stáčené vintage. Jednoduše řečeno, vybere si každý, i odborník na slovo vzatý!
Cena komentované prohlídky s ochutnávkou je 19 euro za osobu, my jsme to měli s 30% slevou, takže jsme ušetřili celkem příjemných 12 euro, pecka Na našich cestách šetříme na spoustě věcí, ale ne na zážitcích, tady naopak vždy neváháme nějakou tu korunu pustit a tohle je opravdu zážitek, který za to stojí!
Objednat prohlídku si můžete zarezervovat předem na webových stránkách společnosti: https://portoferreira.com/
Chceš taky vyrazit objevovat svět a cestovat na vlastní pěst? Jestli stále váháš, zda je to ta správná volba pro tebe nebo si nevíš rady, jak vše zařídit a zorganizovat, mrkni na můj e-book pro začínající cestovatele a určitě to spolu zvládneme! Těším se na další potkávání třeba u mě na sociálních sítích.
Pro víc inspirace nebo se přidejte do mé FB skupiny Cestuj s úsměvem, šikovně a s úsporou, kde získáte nejen inspiraci, ale také spoustu tipů na travel vychytávky a cestovatelské know-how a především podporu komunity stejně smýšlejících lidí. Srdečně vás do skupiny zvu.